Βρετανία: Προβληματίζει η νέα βάση ηλεκτρονικών δεδομένων

0

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων, στην οποία θα κρατείται για 12 μήνες κάθε τηλεφώνημα που κάνουν οι Βρετανοί, κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που στέλνουν, όπως και κάθε επίσκεψη που πραγματοποιούν στο διαδίκτυο.

Αυτά προβλέπουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών που εντάσσονται στα ευρύτερα μέτρα που λαμβάνονται, με στόχο το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.

Τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι έτσι εδραιώνεται περισσότερο η κοινωνία του «Μεγάλου Αδελφού», αν και πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών οφείλουν να διατηρούν αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μηνυμάτων που στέλλονται μέσω κινητών τηλεφώνων.

Στη νέα βάση δεδομένων θα έχουν πρόσβαση η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας μόνο με προηγούμενη άδεια των δικαστικών αρχών.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος εστάλησαν περίπου 57 δισεκατομμύρια μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων στη Βρετανία, ενώ, όπως υπολογίζεται, καθημερινά στέλλονται τρία δισεκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα.

Σχόλια