Βρετανία: Υπέρ της διατήρησης των αρχείων DNA για 12 χρόνια

0

Η βρετανική ηγεσία σχεδιάζει να κρατά αρχεία γενετικού υλικού (DNA) ακόμα και από άτομα που δεν έχουν καταδικαστεί για 12 χρόνια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αντίθετη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο ΕΔΑΔ είχαν προσφύγει ο 45χρονος, Μάικλ Μάρπερ και ένας 19χρονος, κάτοικοι και οι δύο της βρετανικής πόλης, Σέφιλντ.

Το 2001 ο Μάρπερ συνελήφθη κατηγορούμενος για κακοποίηση της συντρόφου του. Η αστυνομία πήρε τα δακτυλικά του αποτυπώματα και δείγμα DNA. Οι κατηγορίες απερρίφθησαν μέσα σε τρεις μήνες και η εις βάρος του υπόθεση διεκόπη.

Την ίδια χρονιά, ο 19χρονος συνελήφθη για απόπειρα ληστείας. Η αστυνομία έλαβε δακτυλικά αποτυπώματα και δείγμα DNA όταν ο συλληφθείς ήταν μόλις 11 ετών. Πέντε μήνες αργότερα ο 19χρονος αθωώθηκε.

Ο Μάρπερ και ο 19χρονος ζήτησαν από την αστυνομία να καταστρέψει τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα δείγματα του DNA τους. Η αστυνομία αρνήθηκε και οι δύο Βρετανοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη επικαλούμενοι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Αγγλία και στην Ουαλία η κυβέρνηση εγκρίνει την κράτηση αρχείων DNA όσων ανακρίνονται για οποιοδήποτε αδίκημα. Η βρετανική βάση δεδομένων DNA περιέχει τα αρχεία 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων οι 850.000 δεν έχουν κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η “γενικευμένη και χωρίς διακρίσεις” κράτηση πληροφοριών DNA είναι άδικη και ότι αποτελεί “δυσανάλογη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ατόμου”.