Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν διπλωμάτες σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο

0

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από το περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο επικαλείται πληροφορίες από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών GCHQ παρακολουθούσε για περισσότερα από τρία χρόνια τις κρατήσεις που γίνονταν σε τουλάχιστον 350 πολυτελή ξενοδοχεία ανά τον πλανήτη.

«Ο στόχος αυτού του προγράμματος ήταν να ενημερώνεται η GCHQ τη στιγμή της κράτησης για το όνομα της πόλης και το όνομα του ξενοδοχείου στο οποίο σκόπευε να διαμείνει ο ξένος διπλωμάτης», κάτι που επέτρεπε στις υπηρεσίες να αναλαμβάνουν δράση πριν την άφιξη
του διπλωμάτη.

Σύμφωνα με το «Der Spiegel», μπορεί να επρόκειτο για παρακολούθηση του δωματίου του ξενοδοχείου και του ενοίκου του, παρακολούθηση του τηλεφώνου ή του φαξ του, για απόκτηση πρόσβασης στον υπολογιστή του μόλις συνδεόταν με το δίκτυο του ξενοδοχείου ή ακόμη και για παρακολούθηση των συζητήσεων του πελάτη στο μπαρ του ξενοδοχείου.

Το περιοδικό υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα, το οποίο έφερε την ονομασία «Royal Concierge» (Βασιλικός Θυρωρός).

 

Σχόλια