Βρετανικό «ναι» στη χρήση προϊόντων υποκλοπών σε δίκες

0

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν τάχθηκε υπέρ της περιορισμένης χρήσης στις δικαστικές αίθουσες αποδεικτικών στοιχείων που προέρχονται από τηλεφωνικές υποκλοπές.

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού ελήφθη μετά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της ανεξάρτητης έκθεσης Τσίλκοτ, η οποία αναφέρει ότι η χρήση των τηλεφωνικών υποκλοπών ως αποδεικτικών στοιχείων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητη για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Ο Γκόρντον Μπράουν δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το επόμενο στάδιο είναι η ετοιμασία λεπτομερών σχεδίων για την εφαρμογή των συμπερασμάτων της έκθεσης «όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Η έκθεση Τσίλκοτ διευκρινίζει ότι το ηχογραφημένο υλικό δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών που συνέλεξαν το υλικό.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες χώρες που απαγορεύουν τη χρήση αυτών των αποδεικτικών στοιχείων στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αντίθετες με τη χρήση των υποκλοπών ως αποδεικτικών στοιχείων δηλώνουν επίσης οι βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας.

Ο Γκόρντον Μπράουν υπογράμμισε ότι η χρήση των υποκλοπών δε σημαίνει ότι εγκαταλείπονται οι προθέσεις της κυβέρνησης για επέκταση του χρονικού ορίου κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες χωρίς την απαγγελία κατηγοριών πέρα από το υφιστάμενο όριο των 28 ημερών.

Οι υποστηρικτές της έκθεσης Τσίλκοτ υποστηρίζουν ότι με αυτόν τρόπο διευκολύνονται οι καταδίκες σε υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Η ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού συνέπεσε χρονικά με τις καταγγελίες ότι η Σκότλαντ Γιαρντ παρακολουθούσε τις συνομιλίες μουσουλμάνου Βρετανού βουλευτή με πολίτη που κρατείται σε βρετανικές φυλακές και αναμένει την απέλασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Σάντεϊ Τάιμς», ο βουλευτής των Εργατικών Σαντίκ Χαν είχε επισκεφθεί δύο φορές τον Μπαμπάρ Αχμάντ στις φυλακές του Γούντχιλ, όπου κρατείται.

Ο Μπαμπάρ Αχμάντ κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για τη δημιουργία δικτυακού τόπου που χρηματοδοτούσε Ταλεμπάν και Τσετσένους αντάρτες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Τζακ Στρο έχει ήδη ζητήσει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για να διαπιστωθεί ένα όντως παρακολουθούνταν οι συνομιλίες του Σαντίκ Χαν με τον Μπαμπάρ Αχμάντ.

Σχόλια