Βροχή οι αγωγές εναντίον της Deutsche Telekom

0

Ξεκίνησε στη Γερμανία η μεγαλύτερη οικονομική δίκη στην ιστορία της χώρας, η οποία φέρει αντιμέτωπους τον όμιλο τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom με 16.000 δυσαρεστημένους μετόχους, κατά την πρώτη εφαρμογή ενός νέου νόμου ο οποίος εισάγει τις «ομαδικές προσφυγές», όπως γίνεται στις ΗΠΑ.

Η Deutsche Telekom κατηγορείται για κακή εκτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της πριν εισαγάγει στο Χρηματιστήριο ένα μέρος του κεφαλαίου της, το 1999. Το Φεβρουάριο 2001, ο όμιλος υποχρεώθηκε να υποτιμήσει πολύ την αξία της ακίνητης περιουσίας του στους λογαριασμούς του, προκαλώντας μια βίαιη πτώση της τιμής της μετοχής του και απώλειες εκατομμυρίων στους μετόχους.

Οι γιγάντιες διαστάσεις της δίκης και η νεωτεριστική φύση της νομικής διαδικασίας εξηγούν το ασυνήθιστα έντονο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Πολλές εκατοντάδες δημοσιογράφοι συνωστίσθηκαν στο συνεδριακό κέντρο που έχει επιτάξει το εφετείο της Φρανκφούρτης, επειδή το κτίριό του δεν επαρκούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 16.000 μέτοχοι εκπροσωπούνται από περισσότερους από 800 δικηγόρους και οι προσφυγές εξετάσθηκαν επί επτά χρόνια.

Χάρη στο νέο νόμο, ένας εξ αυτών, στην προκειμένη περίπτωση ένας συνταξιούχος από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (νοτιοδυτική Γερμανία), εκπροσωπεί όλους τους άλλους στη διαδικασία.

Ο νόμος ψηφίσθηκε ειδικά το 2005 για τις ανάγκες αυτής της υπόθεσης που, με το μέγεθός της, απειλούσε με κατάρρευση τα γερμανικά δικαστήρια. Οι πρώτες προσφυγές είχαν κατατεθεί το 2001 και πολύ σύντομα είχαν γίνει χιλιάδες. Όλοι οι μηνυτές κατήγγελλαν ότι οι οικονομίες τους εξανεμίσθηκαν.

Συνολικά οι μέτοχοι που πιστεύουν ότι εξαπατήθηκαν ζητούν από τον όμιλο 80 εκατομμύρια ευρώ.

Η Deutsche Telekom επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια ότι δεν φταίει σε τίποτε. «Διατηρούμε τη θέση μας, οι προσφυγές των μετόχων είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο δικηγόρος του ομίλου Μπερντ-Βίλελμ Σμιτς.

Σύμφωνα πάντως με σημερινά δημοσιεύματα πολλών γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο όμιλος φέρεται να έχει αλλάξει στρατηγική υπεράσπισης και ετοιμάζεται να επικαλεστεί το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε την εποχή εκείνη και το οποίο έκανε να μην έχει σημασία η πραγματική αξία των πραγμάτων.

Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους των μηνυτών, πρόκειται για ένα κυνικό επιχείρημα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αν είχαν πει τότε στους ανθρώπους πως έπαιζαν με τα χρήματά τους, δεν θα είχαν αγοράσει».

Σχόλια