Ψήφιση νομοσχεδίου για την εθνική ασφάλεια, με το οποίο διευρύνεται ο κυβερνητικός έλεγχος του διαδικτύου

0

Το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια, με το οποίο επεκτείνονται οι εξουσίες της κυβέρνησης, όσον αφορά στο διαδίκτυο αλλά και σε άλλους τομείς, ψηφίστηκε από το κινεζικό Εθνικό Κογκρέσο του Λαού.

Στο εν λόγω νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι ευρύτατο, διατυπώνονται κυρίως γενικοί όροι και παρέχονται λίγες συγκεκριμένες λεπτομέρειες, για θέματα όπως είναι οι ποινές των παραβατών. Ο νόμος αποσκοπεί «στην προστασία των θεμελιωδών συμφερόντων του λαού», περιλαμβανομένης «της εθνικής κυριαρχίας, της ενοποίησης, της εδαφικής ακεραιότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης». Επίσης, ο κυβερνοχώρος αλλά και το διάστημα χαρακτηρίζονται ως τμήμα των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας της Κίνας, μαζί με τα βάθη των ωκεανών και τις πολικές περιοχές, στις οποίες έχουν επεκταθεί πρόσφατα οι ερευνητικές δραστηριότητες των αρχών.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, τα σημαντικά διαδικτυακά και πληροφοριακά συστήματα πρέπει να είναι «ασφαλή και ελεγχόμενα», γεγονός από το οποίο δημιουργούνται ανησυχίες για τις ξένες τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

«Στο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο περιλαμβάνονται στοιχεία, σύμφωνα με οποία η άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση ορίζεται ως μορφή υπονόμευσης της, ενώ υπάρχουν ιδιαίτερες ασάφειες, όσον αφορά στον καθορισμό των συγκεκριμένων πράξεων, από τις οποίες στοιχειοθετείται διακινδύνευση της ασφάλειας του κράτους εκ μέρους ενός πολίτη», όπως δήλωσε η Maya Wang, ερευνήτρια στην Κίνα για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΗRW).

Σχόλια