Ψυχρός πόλεμος στο διαδίκτυο

0

Το διαδίκτυο ως όπλο δοκιμάζουν σιωπηλά δεκάδες κυβερνήσεις επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της η εταιρεία ασφάλειας, McAfee.
Περίπου 120 χώρες υιοθετούν και τελειοποιούν τις τακτικές των χάκερ για να χτυπήσουν χρηματαγορές, κυβερνητικές υπηρεσίες και κρίσιμες υποδομές, ή ακόμα για να υποκλέψουν πληροφορίες, αναφέρει το κείμενο. Οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να βελτιώσουν τις άμυνές τους, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες δοκιμάζουν συστηματικά τα δίκτυα άλλων χωρών αναζητώντας αδυναμίες.
Στην ανάπτυξη τακτικών κυβερνοπολέμου τα πρωτεία έχει η Κίνα, υποστηρίζει η εταιρεία. Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει πράγματι κατηγορηθεί για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας και της Γαλλίας, χωρίς ωστόσο να το έχει παραδεχτεί.
Η έκθεση της McAfee βασίστηκε σε πληροφορίες ακαδημαϊκών και αξιωματούχων από τη βρετανική μονάδα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, την Υπηρεσία Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών (FBI) και το NATO.
«Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι πλέον παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Τζεφ Γριν της McAfee και πρόσθεσε, «έχει εξελιχθεί σημαντικά και πλέον δεν είναι απειλή μόνο για τις εταιρείες και τους ιδιώτες αλλά, όλο και περισσότερο, και για την εθνική ασφάλεια».
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θορυβήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο όταν η Εσθονία δέχτηκε αλλεπάλληλες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων και δημόσιων υπηρεσιών. Η Ευρωπαία επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε ανήσυχη, ενώ το NATO ζήτησε «επείγοντα μέτρα» για την αύξηση της ασφάλειας.
Οι επιθέσεις κατά της Εσθονίας φέρεται να προήλθαν άμεσα από τη Ρωσία, το Κρεμλίνο ωστόσο αρνείται κάθε ανάμειξη.

Σχόλια