ΔΕΕ: Υποχρεωμένη η Google να διαγράφει προσωπικά στοιχεία χρηστών

0

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε πως η υπ’ αριθμόν ένα μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ, Google, θα πρέπει να αφαιρείι προσωπικά δεδομένα των χρηστών της από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο ίντερνετ, εφόσον της ζητηθεί.

Η υπόθεση φέρνει στη δημοσιότητα τη μάχη ανάμεσα στους υπέρμαχους της ελευθερίας της έκφρασης
και τους υποστηρικτές του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, που λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν το “δικαίωμα στη λήθη”, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούν τα ψηφιακά ίχνη τους από το Ίντερνετ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε αφού ο Ισπανός, Mario Costeja González, διαμαρτυρήθηκε στην ισπανική υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων πως η παρουσία μιας ειδοποίησης πλειστηριασμού της κατοικίας του, έναντι ενός χρέους που στη συνέχεια είχε ρυθμισθεί, στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google, συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητάς του.
Η υπόθεση είναι μία από 180 παρόμοιες περιπτώσεις στην Ισπανία, όπου ενδιαφερόμενοι ζητούν από την Google να διαγράψει τις προσωπικές πληροφορίες τους από το διαδίκτυο, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει πως ο εξαναγκασμός της να αφαιρέσει τέτοια δεδομένα ισοδυναμεί με λογοκρισία.
Ωστόσο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε πως τα δικαιώματα των προσώπων, η ιδιωτικότητα των οποίων παραβιάζεται, υπερτερούν του γενικού δημόσιου συμφέροντος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους δικαστές: “Εφόσον διαπιστώνεται, έπειτα από αίτημα εκείνου στον οποίο αφορούν τα δεδομένα, πως η συμπερίληψη αυτών των συνδέσμων στον κατάλογο είναι, στην παρούσα στιγμή, ασυμβίβαστη με την κατευθυντήρια οδηγία, τότε οι σύνδεσμοι και η πληροφορία στον κατάλογο των αποτελεσμάτων πρέπει να διαγράφονται”.

Επομένως, οποιοσδήποτε το επιθυμεί, μπορεί να ζητά από την Google να διαγράφει ευαίσθητα δεδομένα ή να προσφύγει σε μια αρμόδια αρχή, εφόσον η εταιρεία δεν συμμορφώνεται προς το αίτημά τους.

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2014-05/cp140070el.pdf