Δεν αποτελεί έγκλημα να βλέπεις παιδική πορνογραφία στο ίντερνετ αποφάσισε δικαστήριο της Νέας Υόρκης (DOCS)

0

Απροσδόκητο είναι το συμπέρασμα δικαστών της Νέας Υόρκης, οι οποίοι κρίνοντας σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας αποφάνθηκαν ότι η απλή θέαση πορνογραφικών εικόνων ανηλίκων στο ίντερνετ δεν αποτελεί έγκλημα. Στο συμπέρασμα αυτό έφτασαν οι δικαστές ερμηνεύοντας γραμματικά την οικεία διάταξη του Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των δικαστών το γεγονός ότι ένας χρήστης του διαδικτύου αποκτά πρόσβαση σε εικόνες παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο και τις προβάλλει δεν σημαίνει ότι αυτός «προμηθεύεται/αποκτά» τις εικόνες. Συνεπώς, η συμπεριφορά του δεν εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου για την παιδική πορνογραφία και δεν είναι αξιόποινη κατά το γράμμα του νόμου. Παρότι οι εικόνες που βλέπει ο χρήστης αποθηκεύονται προσωρινά ως URL’s στο ιστορικό περιήγησης και την κρυφή μνήμη του υπολογιστή, ο χρήστης δεν τις «αποκτά» στην κυριολεξία, διότι η απόκτηση προϋποθέτει περισσότερο ενεργητική συμπεριφορά, όπως η αποθήκευση των εικόνων σε φάκελο ή στην επιφάνεια εργασίας και η εκτύπωσή τους.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα λοιπόν ότι απλώς το να βλέπει κάποιος εικόνες παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο δεν συνιστά ούτε απόκτηση ούτε προμήθεια των εικόνων με την έννοια που τους δίνεται από τον ποινικό μας νομοθέτη», ανέφερε η δικαστής Carmen Ciparick. Επεσήμανε επιπλέον  ότι σύμφωνα με τη συνήθη χρήση της γλώσσας οι λέξεις «αποκτάω» και «προμηθεύομαι» δεν θα μπορούσαν ποτέ να εννοούν και την απλή προβολή μιας εικόνας.

Η δικαστής Victoria Graffeo που διαφώνησε και μειοψήφησε, επέκρινε την άποψη της πλειοψηφίας, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να θεωρείται νόμιμη πλέον η παιδική πορνογραφία μέσω ίντερνετ στη Νέα Υόρκη. «Οποιοσδήποτε πλέον θα μπορεί να προβάλλει τέτοιες εικόνες κατά εκατοντάδες ή να βλέπει real-time βίντεο με ερωτικές συνευρέσεις ανηλίκων χωρίς να απειλείται με ποινικές κυρώσεις, εφόσον ούτε κατεβάζει, ούτε τυπώνει, ούτε αποθηκεύει αυτό το υλικό», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η δικαστής που μειοψήφησε τόνισε ακόμη ότι η άποψη της πλειοψηφίας δείχνει την ανάγκη αναθεώρησης του οικείου άρθρου, ώστε να μην δημιουργηθεί ξανά ερμηνευτικό ζήτημα όσον αφορά το παράνομο της προβολής εικόνων παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο.

Για το ιστορικό της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε διότι διαπιστώθηκε ότι πέρα από την μη αξιόποινη προβολή, είχε αποθηκεύσει δεκάδες εικόνες παιδικής πορνογραφίας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.

Απόφαση Εφετείου της Νέας Υόρκης