Δεν υποχρεούται το YouTube να φιλτράρει τα βίντεο πριν την ανάρτηση απεφάνθη γαλλικό δικαστήριο

0

Το δικαστήριο απέρριψε αίτηση του TF1, με την οποία διεκδικούσε την επιβολή υποχρέωσης στο YouTube, ώστε να φιλτράρει εκ των προτέρων τα βίντεο που αναρτώνται στην υπηρεσία, με σκοπό να αποφευχθεί η ανάρτηση βίντεο που προσβάλλει τα πνευματικά δικαιώματα τρίτων.

Εν προκειμένω η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο το 2008, όταν το TF1 διαπίστωσε ότι πάρα πολλά τηλεοπτικά προγράμματα, τα δικαιώματα για τα οποία του ανήκουν, βρίσκονταν ελεύθερα προς θέαση στην πλατφόρμα YouTube. Στην αγωγή κατά του YouTube το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο διεκδικούσε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για την συστηματική προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και το συνακόλουθο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του δικτύου. Βάσει του γαλλικού δικαίου οι διαδικτυακές ιστοσελίδες που λειτουργούν καθιστώντας προσιτό το περιεχόμενο των αναρτήσεών τους σε άλλους χρήστες, χωρίς όμως να το δημιουργούν οι ίδιες, απολαμβάνουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης ως προς τα τιθέμενα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Κατά συνέπεια, αν δεν θεωρηθεί ότι συνέβαλαν και αυτές με κάποιον τρόπο στην εμφάνιση του συγκεκριμένου παράνομου περιεχομένου στην ιστοσελίδα τους, υποχρεώνονται απλώς να αφαιρούν τα αναρτημένα βίντεο σε περίπτωση που λάβουν σχετική καταγγελία-ειδοποίηση. Το δικαστήριο στη συγκεκριμένη περίπτωση στήριξε την απορριπτική απάντησή του στο γεγονός ότι το YouTube είναι απλώς ένα τεχνικό μέσο που χρησιμοποιείται ως ενδιάμεση πλατφόρμα για την ανάρτηση βίντεο και άλλου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Λόγω λοιπόν αυτού του χαρακτηριστικού του το YouTube κατ’ αρχήν δεν επεμβαίνει ούτε επεξεργάζεται τα βίντεο που αναρτούν οι χρήστες, συνεπώς δεν μπορεί να υπέχει υποχρέωση φιλτραρίσματος του περιεχομένου πριν την ανάρτηση.

Παρόμοια αντιμετώπιση είχε επιφυλάξει το δικαστήριο ένα χρόνο πριν και για την Dailymotion, η οποία επίσης είχε εναχθεί για παρόμοιο λόγο. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το TF1 εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας απλώς ότι του έχει κοινοποιηθεί η απόφαση και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της διαφοράς σε επόμενο βαθμό δικαιοδοσίας. Από την άλλη η Google – στην οποία ανήκει η ιστοσελίδα – χαιρέτισε την δικαστική απόφαση, ενώ στέλεχος της YouTube France δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα για την προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, όπως είναι και η πλατφόρμα YouTube.