spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΔέσμευση για περισσότερη βοήθεια προς τις «Σταχτοπούτες της πληροφορικής»

Δέσμευση για περισσότερη βοήθεια προς τις «Σταχτοπούτες της πληροφορικής»

Υπό το καθεστώς της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι θέσεις εργασίας στους τομείς των τεχνολογιών της πληροφορίας, και της επικοινωνίας (ΤΠΕ), όπως οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο αποτελούν αξιόπιστες πηγές ανάπτυξης και είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όμως ενώ αναμένεται να υπάρξει έλλειψη 300.000 εξειδικευμένων μηχανικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2010 μεταξύ των ειδικών επιστημόνων για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι γυναίκες είναι λιγότερες από 1 στους 5.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε στην κατάσταση αυτή το 2007 ενθαρρύνοντας τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου να προσελκύσουν περισσότερες «Σταχτοπούτες της πληροφορικής και των επικοινωνιών», δηλαδή γυναίκες με προσόντα στον τομέα ΙCT.

Ως εκ τούτου, πέντε σημαντικές εταιρίες ΤΠΕ υπέγραψαν κώδικα χριστών πρακτικών για τις γυναίκες και τις ΤΠΕ.

Τοιουτοτρόπως δεσμεύονται να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε οι τεχνολογικού χαρακτήρα θέσεις εργασίας να καταστούν ελκυστικές για τις γυναίκες εξασφαλίζοντας παράλληλα την αρτιότερη αξιοποίηση και προαγωγή του γυναικείου δυναμικού στον τομέα των ΤΠΕ.

«Η υπογραφή του ως άνω κώδικα βέλτιστων πρακτικών αποτελεί ένα πρώτο βήμα προόδου ώστε να καταστούν οι θέσεις εργασίας που αφορούν την υψηλή τεχνολογία ελκυστικές για τις κοπέλες και να απασχοληθούν περισσότερες γυναίκες στον τομέα των ΤΠΕ. Συγχαίρω τις εταιρίες που σήμερα έχουν το σθένος και την αποφασιστικότητα να δεσμευθούν υπογράφοντας τον ως άνω κώδικα που θεωρώ ότι θα εμπλουτίσει τον τομέα των ΤΠΕ καθιστώντας τον φιλικότερο για τις γυναίκες,» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος Τηλεπικοινωνιών.

Οι πέντε ευρωπαϊκές και πολυεθνικές εταιρείες που υπέγραψαν τον κώδικα είναι: ALCATEL-LUCENT, IMEC, ORANGE-FRANCE TELECOM GROUP, MICROSOFT και MOTOROLA.

Ο κώδικας αποσκοπεί στην προσέλκυση κοριτσιών που βρίσκονται στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας επιδιώκοντας παράλληλα να διατηρηθούν στη θέση τους και να προαχθούν οι γυναίκες που ήδη απασχολούνται στον εν λόγω τομέα μέσω: της δημιουργίας εργαστηρίων κοριτσιών ή λεσχών ηλεκτρονικών υπολογιστών για κορίτσια όπου οι νέες κοπέλες θα μπορέσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά τη χρήση των ΤΠΕ με τη δημιουργία διαδικτυακών τόπων, το μιξάρισμα μουσικής ή τον σχεδιασμό επιγραμμικών περιοδικών.

Οι εταιρίες που υπέγραψαν τον κώδικα, δηλαδή η IMEC, η Motorola, η Orange και η Microsoft διαθέτουν ήδη δραστήριο τεχνολογικά εργαστήρια για κοπέλες ή θερινούς τεχνολογικούς καταυλισμούς. Ανάλογες λέσχες υπάρχουν επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τη Γερμανία.

Επίσης θεσπίζονται συνοδευτικά προγράμματα υποβοήθησης κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας τα οποία να συνδράμουν τις γυναίκες ώστε να παραμείνουν ενημερωμένες σε ό,τι αφορά τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει ήδη στην εταιρία Motorola.

Θα προσφέρεται πρακτική βοήθεια για την εξασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής. Εταιρίες όπως η IMEC παρέχουν ήδη ελαστικό ωράριο εργασίας και δυνατότητα κατ’ οίκον απασχόλησης.

Φόρουμ ΤΠΕ για γυναίκες και δίκτυα για την παροχή βοήθειας κατά την αναζήτηση εργασίας, τη χορήγηση επαγγελματικών συμβουλών και την επαγγελματική πλαισίωση. Η Alcatel Lucent θα προάγει την υποστήριξη των σταδιοδρομιών των γυναικών με υψηλό δυναμικό ώστε να εξασφαλίσει την ταχεία επαγγελματική τους ανέλιξη. Η Microsoft και η Motorola εφαρμόζουν επίσης πλήρη προγράμματα για την ανάδειξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις.

Τέλος με το νέο κώδικα καθορίζονται στόχοι για την πρόσληψη και την προαγωγή γυναικών σε όλα τα επίπεδα των ΤΠΕ και της παρακολούθησης της επίτευξης των ως άνω στόχων.

Η εταιρία Orange που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν τον κώδικα καταβάλλει προσπάθειες για την ενθάρρυνση της πρόσληψης γυναικών με το να κρατά ανοικτές τις διαδικασίες πρόσληψης έως ότου υποβληθεί τουλάχιστον μια γυναικεία υποψηφιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του εν λόγω κώδικα και θα τον αξιολογήσει σε ένα χρόνο.

Lawjobs