Δέσμευση της Google για αλλαγές θέτει τέλος στην έρευνα της FTC

0

Η Google, η οποία ελέγχεται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission – FTC), σύμφωνα με πληροφορίες, θα δεσμευτεί να μη χρησιμοποιεί περιεχόμενο από ανταγωνίστριες ιστοσελίδες χωρίς την προηγούμενη άδειά τους, ενώ θα επιτρέπει στους διαφημιστές να συγκρίνουν τα στατιστικά δεδομένα για τις προβαλλόμενες διαφημίσεις στη Google και στις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης.

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι της Google βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με μέλη της FTC και επιχειρούν να αποτρέψουν μια επίσημη συμφωνία διακανονισμού καθώς όπως ισχυρίζονται, οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας ενδέχεται να περιορίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης τoυ τεχνολογικού κολοσσού. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαδικτυακού εμπορίου και εταιρείες που διαχειρίζονται μηχανές αναζήτησης, όπως η Microsoft, έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο και ασκούν έντονες πιέσεις στην Επιτροπή προκειμένου να αναλάβει δράση.

Η συγκεκριμένη «τεχνολογική συμμαχία», η οποία φέρει τον τίτλο «Fairsearch.org», με σχετική ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι η κυριαρχία της Google στο χώρο του διαδικτύου συνοδεύεται από μια επιχείρηση προώθησης των δικών της υπηρεσιών, παραβιάζοντας τους κανόνες της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι αρμόδιες αρχές ελέγχου δε θα πρέπει να επιτρέψουν στην Google να διατηρήσει το πλεονέκτημα που διαθέτει στη διαδικτυακή αγορά καθώς αυτό έχει αποκτηθεί με αθέμιτες πρακτικές και λειτουργεί κατά τρόπο επιβλαβή για τους καταναλωτές και τους φορείς καινοτομίας.

Σχόλια