Διαδικτυακή απάτη marketing μέσω Instagram

0

Στον κόσμο του κυβερνοεγκλήματος και της κυβερνοαπάτης, ένας ψεύτικος λογαριασμός στο Instagram μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο πολύτιμος από έναν κλεμμένο αριθμό πιστωτικής κάρτας.

Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται οι τεχνικοί ασφαλείας της πρωτοπόρου τεχνολογικής εταιρείας, EMC Corp., σύμφωνα με τους οποίους η πρόσφατη τάση των hackers να πραγματοποιούν μαζικά “likes” μέσω ψεύτικων λογαριασμών στο Facebook και στο Instagram, μπορεί να τους αποφέρει τεράστια κέρδη από εταιρείες marketing και διαδικτυακής διαφήμισης.

Αφορμή για τους ως άνω προβληματισμούς, στάθηκε η ραγδαία εξάπλωση ενός «ιού», ο οποίος μεταδίδεται μέσω των “likes” που πραγματοποιούν οι χρήστες της εφαρμογής κοινοποίησης φωτογραφιών, Instagram. Ο εν λόγω «ιός» είναι φιταγμένος στη λογική του γνωστού κακόβουλου λογισμικού “Zeus”, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών. Μέσω του “ιού του Instagram” πραγματοποιούνται μαζικά “likes” (ανά εκατοντάδες χιλιάδες) σε σελίδες και προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας για τους εκάστοτε κατόχους των λογαριασμών, την εικόνα μιας απήχησης, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια μέθοδο, την οποία πολλές επιχειρήσεις προτίθενται να «αγοράσουν» από τους hackers έναντι υψηλού αντιτίμου, προκειμένου να αυξήσουν την επίδραση των προϊόντων τους στην αγορά.

Να σημειωθεί, ότι το Facebooκ έχει ανακοινώσει ήδη την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας του καθώς και τη βελτίωση της θωράκισης της εφαρμογής Instagram, την οποία αγόρασε πέρυσι και η οποία αριθμεί 130 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.
 

Σχόλια