Διαδίκτυο: Αλλαγή νομοθεσίας στην Ε.Ε.

0

Αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του διαδικτύου σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, επί τάπητος τίθενται τα θέματα της πειρατείας και του downloading με αιχμή την αντιμετώπιση των παράνομων πρακτικών. Σκοπός της αναθεώρησης είναι η διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου που θα ισχύει και στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης, προκειμένου να συμβαδίσουν με τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται στις μέρες μας.
Αναφορικά με την πειρατεία, η αρμόδια επίτροπος φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Ίντερνετ και το καθεστώς με το οποίο εκατομμύρια πολίτες «κατεβάζουν» τραγούδια και ταινίες.
Στην κορυφή της ψηφιακής ατζέντας βρίσκεται και η διαδικτυακής πειρατεία, με την αρμόδια επίτροπο Νέλι Κρους να σημειώνει ότι η τιμωρία των «πειρατών» δεν είναι η ορθή προσέγγιση, διότι χρησιμεύει μόνο για να «δαιμονοποιήσει εκατομμύρια πολίτες». Αντ’ αυτού, η επίτροπος υποστηρίζει ότι η μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία μπορούν να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε μια καλύτερη λύση σχετικά με τον τρόπο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ως λύση στο πρόβλημα, η κ Κρους προτείνει τη δημιουργία πανευρωπαϊκών ιστοσελίδων, στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να «κατεβάζουν» περιεχόμενο χωρίς να παραβιάζουν το νόμο. Η επίτροπος, παράλληλα, εισηγείται και τη δημιουργία μιας ενιαίας υπηρεσίας πληρωμών των πνευματικών δικαιωμάτων για τους καλλιτέχνες σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Έμφαση θα δοθεί από την Κομισιόν και στο ζήτημα των ηλεκτρονικών αγορών, με στόχο τη διαμόρφωση πλαισίου που θα επιτρέπει να ψωνίζουν online οι μισοί κάτοικοι της ΕΕ σε βάθος πενταετίας.

Σχόλια