Διαδηλώνει η Ευρώπη κατά της Συνθήκης ACTA

0

Σε διαρκή αναβρασμό βρίσκονται οι χώρες της Ευρώπης λόγω των αλλεπάλληλων διαμαρτυριών πολιτών κατά της περιβόητης Συνθήκης ACTA (Anti-Counterfeiting Treaty Agreement), η οποία στρέφεται κατά της πειρατείας. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν ήδη γίνει σε διάφορες χώρες, ενώ άλλες 100 συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες εντός της εβδομάδας.
Ο στόχος της Συνθήκης είναι να εναρμονίσει τις διαφορετικές νομοθεσίες για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την πάταξη της πειρατείας, ωστόσο έχει δεχθεί επικρίσεις με την επιχειρηματολογία ότι καταστρατηγεί την ελευθερία στο διαδίκτυο και τα δικαιώματα των χρηστών.
Το Σάββατο περίπου 2.000 άτομα έκαναν πορεία στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας διαμαρτυρόμενοι για την υπογραφή της συμφωνίας από τη χώρα τους. Η διπλωματική εκπρόσωπος του κράτους της Σλοβενίας στις διαπραγματεύσεις, Helena Dronvsek Zorko ζήτησε συγγνώμη για την απροσεξία της κατά την υπογραφή της συνθήκης: «Δεν έδωσα αρκετή προσοχή. Δεν κατάλαβα ότι η συμφωνία που είχα την υποχρέωση να υπογράψω θα περιόριζε –σύμφωνα με τις δικές μου προσωπικές αντιλήψεις- την ελευθερία συμμετοχής στο μεγαλύτερο και πιο πετυχημένο δίκτυο στον κόσμο, κατ΄επέκταση περιορίζοντας κατά ένα μέρος και το μέλλον των παιδιών μας».
Η ιστοσελίδα οργάνωσης των ακτιβιστικών διαμαρτυριών κατά της συνθήκης ACTA, δηλαδή η stopacta-protest.info , περιέχει λίστα με όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις διάφορες χώρες. Επιπλέον, σε αυτήν  συγκεντρώνονται υπογραφές πολιτών που αντιδρούν κατά της συνθήκης. Οι υπογραφές έχουν φτάσει ήδη τα 1.75 εκατομμύρια και, μόλις ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια, το κείμενο διαμαρτυρίας των Ευρωπαίων πολιτών θα σταλθεί στις Βρυξέλλες.
 

Σχόλια