Διακοπή του Google News στην Ισπανία, υπό την απειλή επιβολής τελών στις δημοσιεύσεις

0

Τη διακοπή λειτουργίας της υπηρεςίας Google News στην Ισπανία, στις 16 Δεκεμβρίιου ανακοινωςε η Google. Η εταιρεία προχωρά στην ενέργεια αυτή μετά την ψήφιση νέου νομοθετικού πλαιςίου στη χώρα, που αποσκοπεί στην προστασία των τοπικών εκδοτών και απαιτεί από την εταιρεία αναζήτησης να καταβάλει σχετικό τέλος για τη χρήση του περιεχομένου τους.

Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία προςταςίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, γνωστή και ως “φόρος Google”, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο, οι υπηρεσίες που δημοσιεύουν συνδέσεις και αποσπάσματα από άρθρα ειδήσεων υποχρεούνται να καταβάλλουν ένα τέλος στην Ένωση Συντακτών των ισπανικών εφημερίδων. Επιπλέον,οι αρχές θα έχουν την εξουσία να επιβάλουν πρόστιμο σε ιστοσελίδες που θα δημοσιεύουν πειρατικό περιεχόμενο, δηλαδή χωρίς να έχουν καταβάλλει το ανάλογο τέλος, ύψους έως 600.000 €.

Από την πλευρά της η Google δήλωσε ότι το κλείσιμο της υπηρεσίας είναι η μόνη της επιλογή, καθώς η υπηρεσία Google News δεν είναι από μόνη της κερδοφόρα, καθώς δεν προβάλλει καθόλου διαφημίσεις. Αντιτείνει βέβαια, ότι με τη χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας ωφελήθηκαν οι εκδότες, αφού οι χρήστες της τελικά κατέληγαν στον επίσημο ιστότοπο των εκδοτών, επιτυγχάνοντας έτςι σημνατική αύξηςη στην επιςκεψιμότητά τους.

Η συγκεκριμένη ισπανική νομοθεσία αποτελεί μόνο μία από τις απειλές που αντιμετωπίζει η Google στην Ευρώπη, καθώς η Γερμανία ψήφισε ανάλογο νόμο, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε αυστηρότερες ρυθμίσεις για την αναζήτηση στο διαδίκτυο και πρότεινε τη λήψη μέτρων κατά της Google, ώστε να σταματήσει η κυριαρχία της στην Ευρώπη.

Σχόλια