Διαμαρτυρία των μπλόγκερ στη Μαλαισία κατά νέου νόμου

0

Διαμαρτυρία μέσω ίντερνετ για μία μέρα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ακτιβιστές και μπλόγκερ στη Μαλαισία, αντιτιθέμενοι σε νέες νομοθετικές διατάξεις, με τις οποίες θεωρούν ότι θίγεται το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο. Η διαμαρτυρία θα γίνει με την αντικατάσταση των αρχικών σελίδων των χρηστών (home pages) με μαύρο φόντο και με ένα μήνυμα επικριτικό για το νέο νομοθετικό καθεστώς.

Αντικείμενο των επικρίσεων είναι οι νέες διατάξεις με τις οποίες τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε ο προϋπάρχων νόμος “Evidence Act”. Με την αναθεώρηση οι χρήστες του διαδικτύου καθίστανται νομικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που αναρτάται μέσω προσωπικών συσκευών, ακόμη και αν αυτό γίνεται κατόπιν μη εξουσιοδοτημένης παρέμβασης τρίτου στο λογαριασμό τους (hacking).

Ευλόγως οι διατάξεις προκάλεσαν την αντίδραση των μπλόγκερ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι άδικη η μετακύλιση του βάρους απόδειξης στους ίδιους. Επικριτική ήταν και η τοποθέτηση του Κέντρου για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία στη Μαλαισία (Centre for Independent Journalism in Malaysia) το οποίο χαρακτήρισε τις τροποποιητικές διατάξεις ως «κακότεχνες ρυθμίσεις» που προωθήθηκαν βεβιασμένα.

Σχόλια