Διαμάχη για την διακίνηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων

0

Κατά της απόφασης των αρμόδιων αμερικανικών αρχών να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ηλεκτρονικών τσιγάρων, προσέφυγε ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης η οργάνωση Smoking Everywhere and NJOY(Κάπνισμα παντού και Απόλαυση). Η απόφαση της επιτροπής Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, για την επιβολή απαγόρευσης στη διακίνηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, βασίστηκε στην εκτίμηση ότι με τη συσκευή ο καπνιστής μπορεί να προσλάβει ποσότητα νικοτίνης που είναι εξαρτησιογόνος ουσία.
Η προσφεύγουσα οργάνωση, πάντως, υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυστηρότερα μέτρα απ ότι στα συμβατικά. Επιπλέον, τονίζουν ότι οι επίμαχες συσκευές επιβαρύνουν τον χρήστη και τους οικείους του πολύ λιγότερο απ ότι τα κανονικά τσιγάρα.
Νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου πάντως έχει κρίνει ότι η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων μπορεί να επιτρέψει την κυκλοφορία προϊόντων καπνού μόνο για θεραπευτικούς λόγους. Από την πλευρά της η οργάνωση που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφόρησαν με σκοπό να βοηθήσουν τους καπνιστές να νικήσουν την εξάρτησή τους.

Σχόλια