Διαμάχη της Google με την ισπανική Αρχή Προστασίας Δεδομένων

0

Κρίσιμα αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα αναφορικά με την έκβαση του ζητήματος που έχει ανακύψει από το αίτημα της Ισπανίας να απομακρυνθούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης της δημοφιλούς μηχανής της Google σύνδεσμοι που παραπέμπουν σε ηλεκτρονικά άρθρα διαφόρων εφημερίδων της χώρας. Η Google αντιτίθεται σθεναρά στο εν λόγω αίτημα, που αφορά, μεταξύ άλλων, εφημερίδες όπως η El País και κάνει λόγο για ένα αίτημα που θα μπορούσε να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης.
Το ισπανικό αίτημα βασίζεται σε απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων της χώρας που ελήφθη επί τη βάσει της προστασίας της ιδιωτικότητας. Το ζήτημα αναμένεται να κριθεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου της Μαδρίτης, ενώ, όπως επισημαίνεται, η απόφαση που θα ληφθεί θα αποτελέσει μείζονος σημασίας δεδικασμένο, για τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, στην Ισπανία.
Η απαίτηση απομάκρυνσης των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων από τις μηχανές αναζήτησης είναι επί της ουσίας ο μόνος τρόπος που διαθέτει το κράτος προκειμένου να απαγορεύσει την πρόσβαση σε άρθρα ευαίσθητου περιεχομένου.
Από την πλευρά της, πάντως, η Google διατείνεται ότι λειτουργεί μόνο ως μεσάζων και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για το περιεχόμενο των άρθρων στα οποία παραπέμπει. Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, εκπρόσωπος της Google δήλωσε: “Είμαστε απογοητευμένοι από τις ενέργειες της ισπανικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων καθώς τόσο η ισπανική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία ξεκάθαρα ορίζουν ότι ο εκδότης κάθε κειμένου φέρει την ευθύνη για το περιεχόμενό του”.

Σχόλια