Διάσταση απόψεων για την τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο

0

Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας για την καταπολέμηση των απειλών εις βάρος των δικτύων των υπολογιστών απηύθυναν εμπειρογνώμονες σε διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν ορισμό για το φαινόμενο της τρομοκρατίας στον κυβερνοχώρο.

Μάλιστα ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «μύθο» το φαινόμενο της κυβερνοτρομοκρατίας.

Εν αντιθέσει, ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας, Κριστιάν Μαρκ Λιφλάντερ αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε το περασμένο έτος η χώρα του, οι οποίες, είπε, εξαπολύθηκαν είτε από ερασιτέχνες χάκερ είτε από επαγγελματίες «τρομοκράτες του κυβερνοχώρου».
«Θα έλεγα ότι έχουμε εισέλθει στην εποχή της τρομοκρατίας μέσω του κυβερνοχώρου και ίσως σε έναν πόλεμο μέσω του κυβερνοχώρου», τόνισε ο Εσθονός αξιωματούχος.

Τον περασμένο Μάιο οι ηλεκτρονικές υποδομές της Εσθονίας δέχθηκαν μια άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση που κράτησε τρεις βδομάδες και προκάλεσε σύγχυση σε κράτος και πολίτες. Σύμφωνα με την ηγεσία της μικρής χώρας της Βαλτικής πίσω από τις επιθέσεις βρισκόταν το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, ο Στίβεν Κάμινγκς, διευθυντής του κυβερνητικού Κέντρου Προστασίας των Εθνικών Υποδομών της Βρετανίας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες σήμερα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να εξαπολύσουν ηλεκτρονικές επιθέσεις με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες όπως οι πραγματικές τρομοκρατικές ενέργειες.

Σχόλια