Διατήρηση αρχείου στοιχείων DNA και σε αθώους

0

Το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απεφάνθη ότι η χρονική οριοθέτηση της λειτουργίας της εθνικής βάσης δεδομένων DNA  είναι παράνομη. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, τα  προσωπικά δεδομένα  DNA, φυλάσσονται σε βάση επ’ αόριστο έκτος από «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Η σχετική απόφαση (53-σελίδες PDF/182KB) εκδόθηκε έπειτα από προσφυγές δυο ανδρών, (στο κείμενο της αποφάσεως αναφέρονται ως GC και C) κατά των αρχικών αποφάσεων που είχαν εκδοθεί εναντίον τους και ανέφεραν ότι οι υπογραφές DNA τους θα φυλάσσονται στο αρχείο επ΄ αόριστο. Στις εν λόγω υποθέσεις ο GC είχε αρχικά συλληφθεί, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ο C αντιμετώπισε κατηγορίες για βιασμό αλλά στην συνέχεια αθωώθηκε.

Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου συλλέγει συστηματικά δεδομένα DNA κατά την σύλληψη, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτά τα στοιχεία φυλάσσονται επ’ αόριστο ακόμη και αν δεν απαγγελθούν κατηγορίες. Το 2008  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταδικάσει  αυτή την πρακτική, αλλά οι τρέχουσες οδηγίες της Ενώσεως των Αρχηγών της Αστυνομίας της χώρας υπαγορεύουν ότι η διατήρηση σχετικού αρχείου εις το διηνεκές εναπόκειται στην ευχέρεια των επικεφαλής της αστυνομίας.  

 

Σχόλια