Διεθνής συνάντηση για τη μελλοντική εποπτεία του διαδικτύου

0

Η απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου για παράδοση της εποπτείας του διαδικτύου και σε άλλες χώρες, θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο συζήτησης στη διεθνή συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, πρόκειται να συναντηθούν στο Σάο Πάολο στο συνέδριο, Net Mundial, όπου θα συζητήσουν τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστούν στο μέλλον θέματα που αφορούν το διαδίκτυο, όπως π.χ. την εποπτεία του. Η συνάντηση θα ξεκινήσει με  διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και κυβερνήσεων σχετικά με την εποπτεία του διαδικτύου και πιθανότατα θα επεκταθεί σε άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικτυακής κατασκοπείας (cyberspying).

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδιά του να παραδώσει την εποπτεία του ICANN κυρίως ως μια προσπάθεια συμφιλίωσης με άλλες κυβερνήσεις, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με τις παρακολουθήσεις απλών πολιτών αλλά και αξιωματούχων κυβερνήσεων, από την NSA.

Στο συνέδριο Net Mundial ουσιαστικά πρόκειται να καθοριστεί το πλαίσιο εποπτείας του διαδικτύου, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ρόλο του “επιστάτη του Internet”. Το Υπουργείο Εμπορίου έχει ζητήσει η εποπτεία να διενεργείται από ένα σύνολο χωρών, εταιρειών αλλά και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι σχετικές προτάσεις αναμένεται να κατατεθούν αυτήν την εβδομάδα και μία εξ αυτών θα είναι η παράδοση της εποπτείας του διαδικτύου στα Ηνωμένα Έθνη – μια προοπτική με την οποία οι ΗΠΑ διαφωνούν, καθώς οι εκπρόσωποι της χώρας έχουν ήδη θέσει βέτο.
 

Σχόλια