Δικαίωμα μυστικής πρόσβασης σε δεδομένα της ΕΕ έχουν οι αρχές των ΗΠΑ

0

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Microsoft, τα προσωπικά στοιχεία χρηστών της ΕΕ που διατηρούνται σε Αμερικανικές cloud-based υπηρεσίες μπορούν να διατίθενται σε κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ χωρίς την συγκατάθεση του χρήστη.

Οι υπηρεσίες Cloud επιτρέπουν στους χρήστες του διαδικτύου την αποθήκευση δεδομένων σε σύνδεση στο διαδίκτυο και όχι τοπικά.

H ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων  αναφέρει ότι οι οργανισμοί που διαχειρίζονται τέτοιες πληροφορίες πρέπει να ενημερώνουν τον χρήστη για το ενδεχόμενo αίτημα κοινοποίησης των στοιχείων του.

Σύμφωνα με τον “(Αγγλικά)”  των ΗΠΑ οι αρχές έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε αρχεία προσωπικών δεδομένων που ανήκουν  σε εταιρίες με έδρα στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως της τοποθεσίαw αποθήκευσής τους.Επίσης, τους δίνει τη δυνατότητα να απαγορεύσουν την προηγούμενη ενημέρωση των πελατών τους, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο αμφιλεγόμενος νόμος είναι το κληροδότημα του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία, και υπεγράφη τον Οκτώβρη του 2001 από τον George W. Bush.

Η Microsoft η οποία έχει προγραμματίσει το λανσάρισμα μιας νέας cloud-based υπηρεσίας την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι οι πληροφορίες των πελατών της αποθηκεύονται τοπικά, σε φυσική τοποθεσία. Επιπλέον όμως πρόσθεσε, ότι δεν εγγυάται την ενημέρωση των ευρωπαίων  πελατών της σε περίπτωση που οι Αμερικανικές αρχές ζητήσουν πρόσβαση στα στοιχεία τους.

Σχόλια