Δικαστική απαγόρευση του Galaxy στην Αυστραλία

0

Αφορμή για τη διαμάχη αποτέλεσε ο ισχυρισμός της Apple ότι το Galaxy Tab 10.1 αντιγράφει πατενταρισμένα εργαλεία της τεχνολογίας οθόνης αφής (touch-screen technology), που έχει αναπτύξει η ίδια.Το δικαστήριο τόνισε ότι η Samsung στη συγκεκριμένη δίκη οφείλει να απαντήσει σε κατηγορίες παραβίασης που αφορούν δύο πατέντες.

Η απαγόρευση που διατάχθηκε είναι προσωρινή, μέχρι να εκδοθεί οριστική κρίση –από το ίδιο δικαστήριο-, που θα αποφαίνεται για την ύπαρξη ή μη παραβίασης δικαιώματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας. «Χαιρόμαστε που υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής δικαστικής απαγόρευσης, ωστόσο είναι κρίσιμο να γίνει όσο συντομότερα είναι δυνατό η τελική συζήτηση, ώστε να εκδοθεί οριστική κρίση επί του ζητήματος», σημείωσε η ομοσπονδιακή δικαστής Annabelle Bennett.Οι δύο εταιρείες έχουν εμπλακεί σε ένα πραγματικό «πόλεμο ευρεσιτεχνιών» το τελευταίο διάστημα, με δικαστικούς αγώνες να εκκρεμούν σε εννέα χώρες παγκοσμίως.

Η Apple φαίνεται προς το παρόν να έχει ένα προβάδισμα, καθώς πριν την Αυστραλία, είχε πετύχει την απαγόρευση προϊόντων της Samsung σε Γερμανία και Ολλανδία. Από την πλευρά της η Samsung κινεί τις διαδικασίες για να πετύχει απαγορεύσεις μοντέλων του iPhone σε Ιταλία και Γαλλία, ενώ σημαντικές δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και στη Νότιο Κορέα.Ο αντίκτυπος της –έστω και προσωρινής- απαγόρευσης πώλησης του Galaxy δεν είναι καθόλου ασήμαντος για την κορεάτικη επιχείρηση. Πρακτικά σημαίνει σμίκρυνση του εμπορικού της μεριδίου στην αυστραλιανή αγορά, καθώς με την απαγόρευση χάνεται η ευκαιρία προσέγγισης του καταναλωτικού κοινού πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Είναι βέβαιο ότι η απόφαση μόνο δυσμενείς συνέπειες μπορεί να έχει σε πρώτη φάση, καθώς ανοίγει το χώρο για επέκταση της εμπορικής κυριαρχίας της Apple.

Ωστόσο, η Samsung έχει δείξει και στο παρελθόν ότι είναι σε θέση να επανακάμπτει σταθερά, όπως συνέβη για παράδειγμα με την ανάπτυξη του μοντέλου Galaxy S στην αγορά των smartphones», δήλωσε ειδικός αναλυτής.

Σχόλια