Δικαστική απόφαση απαλλάσσει το Google από κάθε ευθύνη για συκοφαντική δυσφήμιση

0

Δικαστήριο στη Βρετανία απεφάνθη ότι η διαδικτυακή υπηρεσία Google δεν μπορεί να καταλογιστεί υπεύθυνη για την ύπαρξη προσβλητικών ή δυσφημιστικών πληροφοριών στη μηχανή αναζήτησης της καθώς η εταιρεία διευκολύνει την πρόσβαση στην πληροφορία αλλά δεν έχει άμεση σχέση με τη δημοσίευση και το περιεχόμενο της πληροφορίας.

Ο δικαστής Ντέιβιντ Ίντι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από αγωγή που κατέθεσε η Metropolitan International Schools – εταιρεία εκπαίδευσης εξ αποστάσεως – εις βάρος της διαδικτυακής υπηρεσίας Google.

Η σχολή υποστήριξε ότι κάποιος απεκάλεσε “απάτη” μίας από τις τάξεις της σε φόρουμ για τις ψηφιακές τάσεις και θεωρεί ότι η Google φέρει μέρος της ευθύνης καθώς το φόρουμ εμφανιζόταν στη μηχανή αναζήτησης της διαδικτυακής υπηρεσίας.

Από την πλευρά της η Google εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “είμαστε ικανοποιημένοι με την τελική έκβαση της υπόθεσης, η οποία ενισχύει την άποψη ότι οι μηχανές αναζήτησης δεν είναι υπεύθυνες για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε αυτές μέσω τρίτων ιστοσελίδων. Ο δικαστής απέδειξε ότι εάν κάποιος αισθάνεται ότι έχει δυσφημιστεί εξαιτίας περιεχομένου στο διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθεί σε αυτόν που έγραψε και δημοσίευσε το σχόλιο και όχι στην μηχανή αναζήτησης”.

Σχόλια