Δικαστική απόφαση για την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο

0

Το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει τις απόψεις του ανεξαρτήτως περιεχομένου αναγνώρισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεμπράσκα, επικαλούμενο το πεδίο εφαρμογής της Πρώτης Τροπολογίας.
Στο υπό κρίση περιστατικό, φοιτητής της Νεμπράσκα είχε αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μηνύματα στα οποία ισχυριζόταν ότι πρώην καθηγητής του στο τοπικό Πανεπιστήμιο και πολιτευτής εκείνη την περίοδο, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην Αλ Κάιντα.
Πρωτοδίκως, ο φοιτητής είχε καταδικαστεί για διατάραξη της ειρήνης, απόφαση που ανετράπη στη συνέχεια. Στα επίμαχα μηνύματα, ο Ντάρρεν Ντραχότα ανέφερε στον καθηγητή του, τον οποίο χαρακτήριζε προδότη, ότι ο τελευταίος παρέστη στην κηδεία του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι τον οποίο απεκάλεσε “φίλο των αντιαμερικανικών αισθημάτων που τρέφετε”. “Άνθρωποι σαν εσάς θα έπρεπε να απελαύνονται”, τόνιζε σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο φοιτητής. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση κρίνοντας ότι η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς.

Σχόλια