Δικαστική απόφαση σε βάρος του eBay για παραβίαση πατέντας

0

Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Εφετείο υποχρεώνει τη γνωστή για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες εταιρία eBay σε καταβολή εκατομμυρίων δολαρίων καθώς έκρινε ότι παραβιάζει ευρεσιτεχνία που έχει κατοχυρωθεί από μια μικρή εταιρία της Βιρτζίνια, τη MercExchange. Συγκεκριμένα, ενώ πρωτόδικα είχε κριθεί, ύστερα από αγωγή της MercExchange το 2001, ότι το eBay παραβιάζει δύο πατέντες της που έχουν σχέση με τη διαδικασία δημοπράτησης ορισμένων προϊόντων που ακολουθεί στο διαδίκτυο, το εφετείο περιόρισε την παράβαση στη μία ευρεσιτεχνία, με αποτέλεσμα να περιορίσει και το ποσό της οφειλόμενης αποζημίωσης στα 25 από τα 29,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της MercExchnage Τόμας Γούλστον χαρακτήρισε την απόφαση ως μία μεγάλη νίκη για τους εφευρέτες και τις μικρές επιχειρήσεις και δήλωσε ότι μπορεί πλέον η εταιρία του να ανταγωνιστεί πιο εύκολα το eBay, που κατέχει το 95% της αγοράς.

Πάντως, η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στα εκατομμύρια των δημοπρατήσεων που διαχειρίζεται το eBay καθημερινά, καθώς αφορά μόνον την πώληση προϊόντων σε αδιαπραγμάτευτη τιμή (fixed price), που αντιστοιχεί σε μικρό ποσοστό επί των συναλλαγών που πραγματοποιούνατι συνολικά μέσω της ιστοσελίδας.

Σχόλια