Δικαστική διαμάχη για το δικαίωμα κατοχύρωσης γονιδίου

0

Μετά την αμερικανική Δικαιοσύνη ήλθε η ώρα και για τα δικαστήρια της Αυστραλίας να τοποθετηθούν επί του αν χωρεί κατοχύρωση επί απομονωμένου γονιδίου. Ο δικαστικός αγώνας που ξεκινά ενώπιον της αυστραλιανής δικαιοσύνης, αφορά ένα από τα δύο γονίδια, επί των οποίων απεφάνθη πρόσφατα δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κρίνοντας ότι φαρμακευτική εταιρία δεν δύναται να κατοχυρώσει γονίδια, καθώς αυτά ανήκουν στη φύση και δεν αποτελούν επιστημονική ανακάλυψη. Πρόκειται για τα γονίδια BRCA1 και 2, που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Έως σήμερα, στην Αυστραλία, η εταιρία Genetic Technologies Limited διατηρούσε αποκλειστικό δικαίωμα επί των σκευασμάτων που δημιουργούνταν συνεπεία της απομόνωσης των συγκεκριμένων γονιδίων. Πρόκειται για εταιρία που είχε εξασφαλίσει την άδεια από την αμερικανική Myriad Genetics, που ηττήθηκε κατά την εκδίκαση της ίδιας διαφοράς στις ΗΠΑ.
Την υπόθεση έθεσαν στην κρίση δικαστηρίου της Μελβούρνης μία ασθενής από το Μπρισμπέιν από κοινού με το εθνικό σωματείο καταναλωτών Cancer Voices, ζητώντας να μπει τέλος στο μονοπώλιο της Genetic Technologies Limited, αναφορικά με τα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά και μέσω των οποίων εξετάζεται η ύπαρξη προδιάθεσης εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Η δικηγόρος του σωματείου και της ασθενούς δήλωσε ότι η εμπορευματοποίηση του ανθρωπίνου σώματος και του γενετικού υλικού εγείρει θέματα φιλοσοφικής και ηθικής υφής.
Επιπλέον, η ύπαρξη του σχετικού μονοπωλίου οδηγεί στην αύξηση του κόστους των συγκεκριμένων τεστ, καθιστώντας τα δυσπρόσιτα για μεγάλη μερίδα γυναικών, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι η σημασία της απόφασης είναι μεγάλη, καθώς τουλάχιστον το 20% των ανθρωπίνων γονιδίων έχουν κατοχυρωθεί από εταιρίες στην αυστραλιανή αγορά. Η ύπαρξη σχετικής νομολογίας θα μπορούσε να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην παρούσα κατάσταση.

Σχόλια