Δικαστική ηθική στην νέα εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

0

Ολοκληρώθηκε  το ετήσιο φόρουμ του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου (ABA) στο Τορόντο του Καναδά, όπου ομάδα νομικών που προωθεί την χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης – μέσα και έξω από της αίθουσες των δικαστηρίων – έθεσε ως θέμα την “εναρμόνιση της συμπεριφοράς.”

Το γεγονός ότι η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας θα πρέπει να υφίσταται  σε κάθε  μορφή δράσης και παρουσίας του κλάδου στα κοινωνικά δίκτυα ( Facebook, LinkedIn and Twitter), απασχόλησε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι και παρέθεσαν σειρά  θετικών  και αρνητικών παραδειγμάτων. Ανακοινώσεις για καθυστερήσεις ακροάσεων μέσω twitter και αναρτήσεις σχολιασμού προηγούμενων υποθέσεων σε ιστολογία υπήρξαν μερικά από τα παραδείγματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.

Ειδική μνεία έγινε στις παγίδες της διαδικτυακής κοινωνικοποίησης για  τον νομικό κλάδο, καθώς φαινόμενα όπως η “Φιλία” μεταξύ δικαστών και δικηγορών, ενόρκων και διαδίκων, αλλά και η έρευνα του ιστορικού διαδίκων μέσω κοινωνικής δικτύωσης ή μηχανών αναζήτησης ενδέχεται να συμπεριληφθόυν σε πρακτικές δικαστικής προκατάληψης.

Ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε πλήρως και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του εύρους των ηθικών και κοινωνικών προεκτάσεων που προκύπτουν από την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι η έκταση της ευθύνης του ελέγχου των δραστηριοτήτων φίλων και μελών της οικογένειας των εμπλεκομένων στη δικαστική διαδικασία.

Η εν λόγω συνεδρία είχε τίτλο  “Friend is Now a Verb: Judicial Ethics and the New Social Media,” και χρηματοδοτήθηκε από το Δικαστικό Τμήμα του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου (ABA).

 

Σχόλια