Δικαστική ήττα για την οικογένεια Λένον

0

Οι γιοι και η χήρα του Τζον Λένον έχασαν την δικαστική μάχη για την απαγόρευση της χρήσης του πασίγνωστου τραγουδιού Imagine στο ντοκιμαντέρ «Αποβολή: Απαγορεύεται η ευφυΐα».

Η Γιόκο Όνο, ο γιος της Σον Όνο Λένον κι ο Τζούλιαν Λένον, γιος του διάσημου τραγουδοποιού από τον πρώτο του γάμο, καθώς κι η ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ΕΜΙ Blackwood Music Inc κατέθεσαν τον περασμένο Απρίλιο αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, με σκοπό ν’ αποτρέψουν τους δημιουργούς και την εταιρεία διανομής του ντοκιμαντέρ να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι.

Σύμφωνα με την αγωγή τους, η ταινία, η οποία αναφέρεται στην υποτιθέμενη διάκριση που γίνεται κατά των επιστημόνων και των δασκάλων που χρησιμοποιούν το λεγόμενο ευφυές σχέδιο ως εναλλακτική θεωρία προς το εξελικτικό μοντέλο του Δαρβίνου, χρησιμοποίησαν το τραγούδι χωρίς την έγκρισή τους.

Ο δικαστής Σίντνεϊ Στάιν έκρινε πως ορθώς οι δημιουργοί της ταινίας βασίσθηκαν στην αρχή της «δίκαιης χρήσης», το οποίο «ορίζει πως η δίκαιη χρήση ενός πνευματικού έργου για λόγους κριτικής και σχολιασμού δεν αποτελεί μία παράβαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων».

Σχόλια