Δικαστική ήττα με αρνητικές συνέπειες για τα θαλάσσια θηλαστικά

0

Σημαντική δικαστική ήττα υπέστησαν οι αμερικανικές περιβαλλοντικές οργανώσεις μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να ακυρώσει πρωτόδικη απόφαση, η οποία περιόριζε τη χρήση σόναρ στις ναυτικές ασκήσεις, λόγω των πιθανών επιπτώσεων στα θαλάσσια θηλαστικά.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη επικαλέστηκαν έρευνες που καταδεικνύουν ότι τα λεγόμενα ενεργά σόναρ αποπροσανατολίζουν τα κήτη και τους προκαλούν σοβαρές βλάβες.

Το δικαστήριο έκρινε με οριακή πλειοψηφία 5 προς 4 ότι η εθνική ασφάλεια υπερέχει της ασφάλειας των θαλάσσιων θηλαστικών.

«Το δημόσιο συμφέρον από τη διενέργεια εκπαιδευτικών ασκήσεων με ενεργά σόναρ υπό ρεαλιστικές συνθήκες υπερσταθμίζει ξεκάθαρα τα συμφέροντα που προβάλλουν οι ενάγοντες» γράφει στην απόφασή του ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς.

Η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος της μειοψηφίας, διαφώνησε τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις του ίδιου του πολεμικού ναυτικού προέβλεπαν σημαντικές και ανεπανόρθωτες βλάβες στα κήτη.

Η υπόθεση κινήθηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Καλιφόρνια, οι οποίες θέλησαν να εμποδίσουν τη χρήση σόναρ σε 14 ναυτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2007 και ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο του 2009.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους παρενέβη στην υπόθεση, επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια για να εξαιρέσει το ναυτικό από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Ομοσπονδιακό εφετείο ακύρωσε την παρέμβαση της κυβέρνησης, όμως ο Μπους κατέθεσε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.