Δικαστική νίκη της Baidu στις ΗΠΑ

0

Η υπόθεση απασχόλησε την αμερικανική δικαιοσύνη όταν οκτώ Αμερικανοί ακτιβιστές (συγγραφείς και σκηνοθέτες) υποστήριξαν, με δικόγραφό τους, ότι τόσο η εταιρεία που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη κινεζική μηχανή αναζήτησης όσο και οι Αρχές της χώρας θα πρέπει να τιμωρηθούν για την επιβαλλόμενη διαδικτυακή λογοκρισία σε αποτελέσματα που αφορούν δημοσιεύσεις τους.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η πρακτική της Baidu και της κινεζικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με το αμερικανικό Σύνταγμα, καθώς υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους ώστε να λογοκρίνονται συγκεκριμένα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης. Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων τους είναι προσβάσιμο από ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης, όπως το Google, το Yahoo, το Bing ενώ και ορισμένα βίντεο είναι αναρτημένα στο YouTube. Επίσης, επεσήμαναν ότι θα πρέπει να λάβουν αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων για τον αποκλεισμό τους από τα αποτελέσματα του Baidu.

Ο δικαστής, Jesse Furman τόνισε ότι οδηγήθηκε στην απόρριψη της προσφυγής καθώς δεν είχε προσκομισθεί επαρκές αποδεικτικό υλικό ενώ σημείωσε ότι η Κίνα ορθώς επικαλείται διάταξη της Σύμβασης της Χάγης, με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα ενός κράτους να αρνηθεί την πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες, τα οποία συνιστούν απειλή για την ασφάλεια του.

Σχόλια