Δικαστική νίκη του YouTube, σε υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών

0

 

Η Google δικαιώθηκε την περασμένη Τρίτη στη δικαστική της διαμάχη με τον γερμανικό οργανισμό διαχείρισης δικαιωμάτων καλλιτεχνών Gema, ο οποίος επεδίωκε να υποχρεωθεί η υπηρεσία βίντεο της εταιρείας, δηλαδή το YouTube, στην καταβολή αντιτίμου κάθε φορά που οι χρήστες του παρακολουθούσαν μουσικά βίντεο των καλλιτεχνών, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από τη Gema.

Όμως, δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε την αγωγή της Gema, αίτημα της οποίας ήταν η καταβολή 0,375 ευρώ εκ μέρους του YouTube, ανά θέαση ορισμένων βίντεο. H Gema είχε επιλέξει δειγματοληπτικά χίλια βίντεο, τα οποία θα κόστιζαν στη Google περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.

Από την ίδρυση του το 2005, το YouTube έχει έρθει αντιμέτωπο με πολλές αγωγές καλλιτεχνών και δισκογραφικών εταιρειών, οι οποίες ισχυρίζονται ότι αποκομίζει κέρδη εις βάρος τους. Η υπηρεσία βίντεο έχει υιοθετήσει ορισμένες πρακτικές, ώστε να αμείβονται οι καλλιτέχνες μέσω των διαφημίσεων, οι οποίες παρουσιάζονται μαζί με τα βίντεο τους, αλλά οι παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν αρκεί. 
 

Σχόλια