Δικαστικό «όχι» στην απαγόρευση κυκλοφορίας του Xbox στις Ηνωμένες Πολιτείες

0

Οι δύο εταιρείες εμπλέκονται σε δικαστικές διαμάχες με αφορμή τον καθορισμό εύλογης αποζημίωσης για την χρήση τεχνολογίας κατοχυρωμένης υπέρ της Motorola. Στο επίκεντρο της διαμάχης των δύο εταιρειών είναι τα πνευματικά δικαιώματα για τεχνολογικά χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας και κωδικοποίησης βίντεο.

Η Motorola διεκδικούσε την απαγόρευση κυκλοφορίας του Xbox, ισχυριζόμενη ότι η Microsoft όφειλε να της καταβάλει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως αντίτιμο της άδειας χρήσης της κατοχυρωμένης τεχνολογίας. Η εναγόμενη Microsoft από την πλευρά της δεν αμφισβητούσε την υποχρέωσή της να καταβάλει ένα αντίτιμο, αλλά διατεινόταν ότι αυτό δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια. Το αμερικανικό δικαστήριο πήρε την πλευρά της Microsoft, εξηγώντας πως η Motorola δεν κατάφερε να αποδείξει την ανεπανόρθωτη βλάβη που απαιτούνταν για να διαταχθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας του μοντέλου Xbox 360.

Περαιτέρω, το δικαστήριο επεσήμανε το γεγονός ότι τα επίμαχα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αφορούν σε τεχνολογία που είναι απαραίτητη στη βιομηχανία και την οποία οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν στις ανταγωνίστριές τους σύμφωνα με τους όρους FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory), δηλαδή έναντι εύλογης αποζημίωσης. Μετά την απόρριψη της αίτησης της Motorola για απαγόρευση κυκλοφορίας του Xbox, η υπόθεση θα προχωρήσει κανονικά για να λυθεί το εκκρεμές ουσιαστικό ζήτημα, δηλαδή το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης.

Σχόλια