Δικαστήριο απορρίπτει αγωγή κατά εταιριών πιστωτικών καρτών

0

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της Καλιφόρνια, οι πιστωτικές εταιρίες δεν ευθύνονται για αγορές που πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο μέσω των πιστωτικών τους καρτών και αφορούν κλεμμένα προϊόντα. Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από αγωγή της εταιρίας Perfect 10, η οποία εκδίδει περιοδικό για ενήλικες και διατηρεί ιστοσελίδα παρόμοιου περιεχομένου. Η αγωγή στρεφόταν κατά των εταιριών Visa και MasterCard για παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας της Perfect 10.

Η ενάγουσα υποστήριζε στην αγωγή ότι εκατοντάδες ιστοσελίδες ανά τον κόσμο πωλούν τα προϊόντα με το σήμα της χωρίς να υπάρχει η σχετική άδεια, ενώ οι εναγόμενες εταιρίες επέτρεπαν τις αγορές των προϊόντων αυτών μέσω του διαδικτύου με τις πιστωτικές τους κάρτες. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, η Visa και η MasterCard έγιναν συμμέτοχοι στην παράβαση των πνευματικών δικαιωμάτων της Perfect 10.

Ο δικηγόρος της ενάγουσας, Χάουαρντ Κινγκ, αναφέρθηκε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση που είχε κρίνει ότι η υπηρεσία ανταλλαγής ηλεκτρονικών αρχείων Grokster, δεν ευθύνεται για την παράνομη συμπεριφορά των χρηστών της και υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στο ότι δεν υπάρχει συμβατική σχέση ανάμεσα στην Grokster και τους χρήστες, σε αντίθεση με τις Visa και MasterCard, οι οποίες έχουν συμβληθεί με τις ιστοσελίδες που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Perfect 10. Παράλληλα, ο Κινγκ δήλωσε ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο 9ο Τακτικό Εφετείο της Αμερικής.

Σχόλια