Δικαστήριο αρνείται να εφαρμόσει νόμο για τα παράνομα αρχεία μουσικής

0

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης δεν δέχτηκε να εφαρμοστεί νόμος του 1994 που απαγόρευε την πώληση παράνομων αντιγράφων ζωντανής μουσικής, με την αιτιολογία ότι παρέχει κατά τρόπο άδικο αέναη προστασία υπέρ των ερμηνευτών.

Ειδικότερα, ο Δικαστής Μπερ ακύρωσε απόφαση που καταδίκαζε τον Τζιν Μάρτινιον, επειδή πωλούσε παράνομα αντίγραφα ζωντανών συναυλιών μέσω επιχείρησης που διατηρούσε στο Διαδίκτυο, επειδή, όπως αναφέρει, η απόφαση στηρίχτηκε στον εν λόγω νόμο. Σύμφωνα με τον Μπερ ο νόμος κινήθηκε στο πνεύμα της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας που προστατεύει τον δικαιούχο για όλη τη ζωή του και για τα επόμενα 70 χρόνια μετά τον θάνατό του. Ωστόσο, ο νόμος αυτός, κατά τον Μπερ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν θέτει χρονικό όριο στην απαγόρευση της πώλησης των παράνομων αρχείων που αφορά ζωντανές ερμηνείες και μόνο.

Οι εισαγγελικές αρχές, μετά την απόφαση αυτή, εξετάζουν τα μέτρα που θα πάρουν σε σχέση με τον συγκεκριμένο νόμο, ενώ η Ένωση Δισκογραφικών Εταιριών της Αμερικής (RIAA), εξέφρασε τη διαφωνία της με τη δικαστική απόφαση και θεωρεί το νόμο συνταγματικό.

Σχόλια