Δικαστήριο διαχωρίζει τους bloggers από τους δημοσιογράφους

0

Σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ bloggers και δημοσιογράφων τραβά με απόφασή του δικαστήριο του Νιου Τζέρσευ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι δημιουργοί ιστολογίων δεν απολαμβάνουν της ίδιας προστασίας και των ίδιων δικαιωμάτων με τους δημοσιογράφους, σε μια από τις ελάχιστες αποφάσεις που έρχονται να δημιουργήσουν δεδικασμένο για τους ορισμούς των διαφόρων κατηγοριών χρηστών του διαδικτύου. “Τα νέα μέσα δεν πρέπει να συγχέονται με τα μέσα ενημέρωσης”, επισημαίνεται στην απόφαση, που τονίζει εξάλλου ότι “ο εν προκειμένω κρινόμενος blogger δεν συγκεντρώνει κανένα από τα κοινώς αναγνωρισμένα και καθιερωμένα κριτήρια που παραδοσιακά συνδέονται με την παραγωγή ειδήσεων”.
Η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε τη δράση νεαρής blogger που κατηγορήθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση από εταιρεία για την οποία είχε γράψει στο ιστολόγιό της ότι εμπλέκεται σε απάτες. Η εταιρεία που εθίγη μήνυσε τη νεαρή και απαίτησε να αποκαλύψει τις πηγές της. Η blogger υποστήριξε ότι η έρευνά της καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο, ισχυρισμός που απερρίφθη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο ανέφερε σχετικά ότι η κατηγορούμενη ουδέποτε ακολούθησε τις καθιερωμένες μεθόδους δημοσιογραφικής έρευνας, ενώ χρησιμοποιούσε για την ανάρτηση των ισχυρισμών της όχι κάποια ηλεκτρονική εφημερίδα αλλά έναν ιστότοπο όπου ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε ανέλεγκτα να πει οτιδήποτε.
Η ίδια πάντως εμφανίζεται, δια των συνηγόρων της, διατεθειμένη να μην εγκαταλείψει τον αγώνα για τη δικαίωσή της, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει.

Σχόλια