Δικαστήριο δίνει δυνατότητα στον Dotcom να στραφεί κατά των μυστικών υπηρεσιών για παράνομη παρακολούθηση

0

Την δυνατότητα να στραφεί δικαστικά κατά των εθνικών μυστικών υπηρεσιών για παράνομη παρακολούθηση αναγνώρισε δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας στον Kim Dotcom. Η απόφαση αναφέρεται στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψη του Dotcom –ιδρυτή της Megaupload- και η, πριν τη σύλληψη, συλλογή πληροφοριών εναντίον του.

Ο Dotcom συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2012 με τις κατηγορίες της διαδικτυακής πειρατείας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η σύλληψή του έγινε σε συνεργασία του FBI με την νεοζηλανδέζικη υπηρεσία GCSB (Government Communications Security Bureau), η οποία παρακολουθούσε τον Dotcom πριν την αστυνομική έφοδο. Η παρακολούθηση έγινε παρανόμως, αφού η υπηρεσία νομιμοποιείται να παρακολουθεί μόνον πρόσωπα που δεν έχουν δικαίωμα μόνιμης κατοικίας στη Νέα Ζηλανδία.

Με την πρόσφατη απόφαση το δικαστήριο απέρριψε αίτηση που είχε υποβάλει ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ζητώντας να εξαιρεθεί η υπηρεσία GCSB από την αγωγή αποζημίωσης που άσκησε πέρυσι ο Dotcom με αφορμή την παράνομη παρακολούθηση. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η υπηρεσία νομιμοποιείται παθητικά για την αγωγή, ορίζοντας μάλιστα ότι η πλευρά του Dotcom πρέπει να έχει πρόσβαση στο αποδεικτικό υλικό της υπηρεσίας που σχετίζεται με την υπόθεση.

Σχόλια