Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο του Μέριλαντ κατά του spamming

0

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην Πολιτεία του Μέριλαντ έκρινε αντισυνταγματικό τον πολιτειακό νόμο κατά του spamming, της αποστολής δηλαδή ανεπιθύμητων διαφημιστικών email, επειδή ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις πέρα από τα όρια της Πολιτείας.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει στους κατοίκους του Μέριλαντ που δέχονται τέτοια ηλεκτρονικά μηνύματα με παραπλανητικά στοιχεία, να ασκήσουν αγωγή κατά των spammers επιδιώκοντας αποζημίωση για τις ζημίες τους. Ο νόμος έχει εφαρμογή σε email τα οποία αποστέλλονται ή παραλαμβάνονται από κατοίκους του Μέριλαντ, ωστόσο δεν ρυθμίζει το ζήτημα του τόπου όπου πραγματικά βρίσκεται ο κάτοικος. Με τον τρόπο αυτό επηρεάζονται αρνητικά οι εταιρίες που στέλνουν διαφημιστικά μηνύματα σε ανθρώπους που έχουν την κατοικία τους στο Μέριλαντ, αλλά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δέχονται τα email τους σε κάποια άλλη Πολιτεία μέσω φορητού υπολογιστή (lap top).

Ο γενικός εισαγγελέας του Μέριλαντ δήλωσε ότι η νομοθεσία για το διαδίκτυο συνεχώς εξελίσσεται και θα υπάρξουν ποικίλες δικαστικές αποφάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πάντως, ο ενάγων της συγκεκριμένης υπόθεσης, φοιτητής της νομικής, σκοπεύει να προσβάλει την απόφαση με έφεση.

Σχόλια