Δικαστής ζήτησε από την Google να αποκαλύψει την ταυτότητα κατόχου λογαριασμού στο Gmail

0

Έκπληξη έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή, ο οποίος ζήτησε από την εταιρεία Google να απενεργοποιήσει το λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός χρήστη, ο οποίος έλαβε κατά λάθος απόρρητες οικονομικές πληροφορίες από μία τράπεζα.
Ο δικαστής ζήτησε επίσης από τη διαδικτυακή εταιρεία να αποκαλύψει την ταυτότητα του χρήστη παρά το γεγονός ότι ο κάτοχος της ηλεκτρονικής διεύθυνσης δεν έχει επισήμως κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα.
Το λάθος έγινε στις 12 Αυγούστου από την τράπεζα Rocky Mountain του Γουαϊόμινγκ. Ειδικότερα η τράπεζα απέστειλε από λάθος ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και πληροφορίες για δάνεια 1.300 και πλέον πελατών της σε διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gmail.
Όταν συνειδητοποίησε το πρόβλημα, έστειλε νέο μήνυμα ζητώντας από τον παραλήπτη του μηνύματος να επικοινωνήσει με την τράπεζα και να καταστρέψει το έγγραφο χωρίς να το ανοίξει.
Όταν κανείς δεν αποκρίθηκε στο δεύτερο μήνυμα, η τράπεζα επικοινώνησε με την Google και ζήτησε πληροφορίες για τον κάτοχο της εν λόγω ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Η διαδικτυακή εταιρεία εξήγησε ότι σύμφωνα με την πολιτική της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να δώσει αυτές τις πληροφορίες χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική εντολή.
Νομικοί αναλυτές χαρακτήρισαν τη δικαστική απόφαση προβληματική διότι παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα του χρήστη.
“Είναι εξοργιστικό τόσο το αίτημα της τράπεζας όσο και η απόφαση του δικαστηρίου. Με ποιο δικαίωμα μια τράπεζα αναστέλλει το λογαριασμό email ενός αθώου πολίτη;”, τόνισε ο νομικός σύμβουλος, Τζον Μόρις του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία.

Σχόλια