Δικογραφία σε βάρος 47χρονου για τη διακίνηση πανεπιστημιακών εργασιών μέσω Facebook

0

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 47χρονου, ο οποίος εμπορευόταν, μέσω του Facebook, πανεπιστημιακές και διπλωματικές εργασίες, για άμεση συνέργεια σε ψευδή αναφορά στην Αρχή.

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης  Facebook εντοπίστηκε προφίλ, μέσω του οποίου οι διαχειριστές του αναλάμβαναν την εκπόνηση και επιμέλεια πανεπιστημιακών εργασιών έναντι αμοιβής. Σύμφωνα με το προφίλ, οι διαχειριστές είχαν δημιουργήσει ιστοσελίδα, όπου πραγματοποιείτο η συγγραφή πανεπιστημιακών εργασιών, κατά τη διάρκεια των εξαμήνων, καθώς και πτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών για διάφορους τίτλους σπουδών.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Επιπλέον, κατά την επιτόπια έρευνα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, βρέθηκαν αποθηκευμένα λογιστικά φύλλα (excel), από τα οποία προέκυψε ότι συνεργαζόταν τουλάχιστον με εκατόν οκτώ (108) άτομα, τους οποίους χρησιμοποιούσε ως συντάκτες των εργασιών.  Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκπόνηση εργασιών, τις οποίες και παρέλαβαν, διακόσια (200) άτομα, ενώ το κέρδος και το «πελατολόγιο» θα προκύψει από την περαιτέρω ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων. Ενδεικτικά, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι διπλωματικές εργασίες αφορούν στις ειδικότητες των Πανεπιστημιακών Σχολών:

Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, Τουριστικά, Internet και Γεωργία
Νευρολογία – Νευροφυσιολογία, Ιστορία Μarketing
Προσχολική Εκπαίδευση, Πνευματικά Δικαιώματα, Πληροφορική
Εμπορία – Διαφήμιση, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων
Βιομηχανικά Απόβλητα, Δυναμική Κατασκευών, Νεοελληνική Γλώσσα
Φιλολογία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Φυσικό Αέριο

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση, ενώ προανακριτικό υλικό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο ονομαστικός κατάλογος των φοιτητών, που αγόρασαν την διπλωματική εργασία τους αλλά και των συντακτών των εν λόγω εργασιών, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.