Δηλώσεις της ομοσπονδιακής εισαγγελέως Ortiz για την υπόθεση του Aaron Swartz

0

Η αυτοκτονία του 26χρονου Swartz, πριν λίγες μέρες, αποτέλεσε αφορμή για την επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν στην άσκηση της δίωξής του, σχετικά με περιστατικό δημοσιοποίησης προστατευμένων έργων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Η οικογένεια του Swartz σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τον θάνατο του νεαρού συνιδρυτή του Reddit, άφησε αιχμές για τον ρόλο που έπαιξε η πιεστικότητα των διωκτικών αρχών. Η Ortiz αμύνθηκε για τις επιλογές της Εισαγγελίας, τονίζοντας ότι οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε ήταν οι κατάλληλες.

Προσέθεσε δε, ότι εξαρχής είχε πρόθεση να ζητήσει ποινή εξάμηνης φυλάκισης για τον Swartz, παρότι το πλαίσιο ποινής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνταν έφτανε τα 30 χρόνια φυλάκισης. Η Εισαγγελέας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναγνωρίζοντας ότι ο Swartz δεν επεδίωκε να προσπορίσει στον εαυτό του οικονομικό όφελος από τις παράνομες πράξεις του. «Οι Εισαγγελείς αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρξαν αποδείξεις σε βάρος του Swartz, ότι αυτός προέβη στις συγκεκριμένες πράξεις για προσωπικό περιουσιακό όφελος και έχουν αναγνωρίσει ότι παρότι η συμπεριφορά του ήταν παράνομη, δεν επέσυρε τις σοβαρές ποινές που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο και προτείνονται στα “Sentencing Guidelines” για αντίστοιχα εγκλήματα.

Για αυτό το λόγο και στις συζητήσεις που είχαμε με τον σύμβουλο του Swartz, ως προς την επίλυση της υπόθεσης, αναζητούσαμε μια ποινή που θα ταιριάζει με την φερόμενη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα θα προτείναμε στο δικαστή μία εξάμηνη ποινή φυλάκισης σε σωφρονιστικό κατάστημα χαμηλής ασφαλείας. Ταυτόχρονα ο δικηγόρος του θα μπορούσε να ζητήσει φυλάκιση με αναστολή. Στο τέλος, η επιβολή της ποινής θα ρυθμιζόταν από τον δικαστή. Σε καμία περίπτωση η Εισαγγελία δεν επεδίωξε ποτέ –ούτε έδωσε στους δικηγόρους του Swartz να καταλάβουν ότι επεδίωκε- τις μέγιστες ποινές σύμφωνα με το νόμο», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ortiz.

Σχόλια