Δημοψήφισμα ζητά η Amazon για να εξαιρεθεί από την φορολογία το e-commerce!

0

Η εταιρεία –που έχει έδρα στο Seattle και αξία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χρηματιστήριο- σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της πάνω στους καταναλωτές και να ζητήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ρύθμιση του καθεστώτος φορολογίας του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η κίνηση εγείρει υποψίες αντισυνταγματικότητας, ενώ το εξοργισμένο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας προετοιμάζει επείγουσα εισαγωγή νέας νομοθεσίας (urgency bill), που θα στοχεύει κατά της Amazon και των ομοίων επιχειρήσεων. Αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί από τα 2/3 του σώματος στην συνεδρίαση αυτής της Παρασκευής, θα στερήσει τη δυνατότητα από την Amazon να προκαλέσει δημοψήφισμα.

Η επιχείρηση με τη σειρά της αντιπρότεινε να αναλάβει την κατασκευή δύο μεγάλων μονάδων στη χώρα, όπου θα απασχολούνται 7.000 εργαζόμενοι, υπό τον όρο να υπαναχωρήσει το νομοθετικό σώμα από το εν λόγω νομοσχέδιο. Η δελεαστική πρόταση αποτελεί ισχυρό όπλο
στα χέρια της Amazon, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η Καλιφόρνια είναι μια Πολιτεία με 12%  ανεργία. Αναφορικά με το δημοψήφισμα, έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 500.000 υπογραφές για την διεξαγωγή του τον ερχόμενο Ιούνιο. Μόλις γίνει η κατάθεση της αίτησης για το δημοψήφισμα, η ισχύς του σχετικού νόμου –που ισχύει από τον Ιούνιο και θίγει τα συμφέροντα της εταιρείας- θα ανασταλεί. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πιθανότατα θα ευνοήσει την Amazon, καθώς κριτήριο των καταναλωτών μάλλον θα είναι η βούληση να πληρώνουν 8% ή 9% χαμηλότερα στις συναλλαγές τους online.

Η υπόθεση έχει διχάσει κυριολεκτικά την Πολιτεία, με ενθουσιώδεις υποστηρικτές της Amazon και επίμονους αρνητές της προσπάθειάς της να εξαιρεθεί από το νόμο για τη φορολογία. Ας σημειωθεί, ότι στους δύο μήνες που ισχύει ο σχετικός νόμος καμιά εταιρεία ιντερνετικών αγορών δεν έχει συμμορφωθεί για να πληρώσει τους φόρους πωλήσεων.

Παράλληλα, η Ένωση Εμπόρων Λιανικής Πώλησης της Καλιφόρνια (California Retailer Association) ετοιμάζεται να προσφύγει στα δικαστήρια για να αποτρέψει την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, με επιχείρημα ότι το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει δημοψηφίσματα για θέματα προϋπολογισμού.

Σχόλια