Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Δημιουργία ιστοσελίδας κατά της λογοκρισίας

0

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders – RSF) ανακοίνωσαν τη δημιουργία ιστοσελίδας κατά της λογοκρισίας (www.wefightcensorship.org) με σκοπό τη δημοσίευση περιεχομένου, το οποίο έχει λογοκριθεί και απαγορευθεί ή έχει αποτελέσει αφορμή για αντίποινα εις βάρος του συντάκτη.

Στον ιστότοπο θα δημοσιεύεται υλικό, το οποίο θα αποστέλλουν δημοσιογράφοι αλλά και πολίτες-θύματα της λογοκρισίας. Ειδικότερα, ο ιστότοπος θα φιλοξενεί άρθρα, βίντεο, ηχητικά αρχεία, φωτογραφίες, τα οποία θα επιλέγονται από τη συντακτική ομάδα ενώ η κάθε δημοσίευση θα συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή σχετική με το περιεχόμενο και τον δημιουργό. Επίσης, θα παρατίθενται έγγραφα, τα οποία θα παρέχουν πληροφορίες για την απαγόρευση της κυκλοφορίας του επίμαχου αρχείου.

Στη σχετική ανακοίνωση των RSF, επισημαίνεται, ακόμα, ότι οι χρήστες του διαδικτύου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ανώνυμα μέσω ενός «ασφαλούς ψηφιακού γραμματοκιβωτίου» περιεχόμενο, το οποίο επιθυμούν να δημοσιευθεί. Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη στην αγγλική και στη γαλλική γλώσσα, ενώ τα άρθρα θα δημοσιεύονται τόσο στο πρωτότυπο κείμενο όσο και σε μετάφραση.

Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, Christophe Deloire, δήλωσε ότι σκοπός είναι, μέσω αυτού του σχεδιασμού, να πειστούν οι κυβερνήσεις να σεβαστούν την ελευθερία της έκφρασης. Τέλος, να σημειωθεί ότι το εγχείρημα αυτό υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (European Instrument for Democracy and Human Rights – EIDHR) καθώς και από το Δήμαρχο του Παρισιού.

Σχόλια