Διοίκηση κυβερνοχώρου στις ΗΠΑ

0

«Διοίκηση Κυβερνοχώρου» συνέστησε το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα αναλάβει την προστασία των εκατομμυρίων υπολογιστών και των χιλιάδων δικτύων του.

Η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Άμυνας προβλέπει ότι ο νέος φορέας θα υπάγεται στη Στρατηγική Διοίκηση (Stratocom) και θα έχει τον ίδιο διευθυντή με τη μυστικοπαθή Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, η οποία αναλαμβάνει επιχειρήσεις ηλεκτρονικής παρακολούθησης και υποκλοπής επικοινωνιών.

Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου (Cyber Command) θα αναλαμβάνει την προστασία μόνο των στρατιωτικών υποδομών και όχι άλλων κυβερνητικών ή ιδιωτικών δικτύων υπολογιστών, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Ουίτμαν.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση εάν η Διοίκηση θα αναλαμβάνει και επιθετικές επιχειρήσεις. «Η Διοίκηση θα εστιαστεί στην προστασία και τη λειτουργία του υπουργείου Άμυνας […] και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για αυτό» περιορίστηκε να δηλώσει.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διορίσει συντονιστή αρμόδιο για την Κυβερνοασφάλεια στον Λευκό Οίκο.

Η έκθεση για την κυβερνοασφάλεια του έθνους που είχε παραγγείλει ο Ομπάμα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χώρα είναι εν πολλοίς εκτεθειμένη στις επιθέσεις χάκερ, είτε ιδιωτών είτε εντολοδόχων ξένων κυβερνήσεων.

Το Πεντάγωνο διαχειρίζεται σήμερα 15.000 ηλεκτρονικά δίκτυα και περίπου 7 εκατομμύρια υπολογιστές. Έχει παραδεχτεί ότι καταγράφει κάθε ημέρα χιλιάδες απόπειρες εντοπισμού ευάλωτων σημείων στα συστήματά του.

Σχόλια