Διώξεις χρηστών του Twitter λόγω απειλητικών μηνυμάτων

0

Αντιμέτωποι με τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ και με ποινικές διώξεις σε βάρος τους βρέθηκαν χρήστες του Twitter, λόγω ανάρτησης απειλητικών μηνυμάτων κατά του προέδρου Obama. Χρήστες του Twitter από το Ohio, τη Βόρεια Καρολίνα κι απ’ το Birmingham αντιμετώπισαν ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση και άλλων παρόμοιων υποθέσεων.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, οι εν λόγω χρήστες ξεπέρασαν τα όρια της νομιμότητας και της ελευθερίας της έκφρασης αναρτώντας στο δημοφιλές, διαδικτυακό μέσο μηνύματα όπως: «Πάμε να σκοτώσουμε τον Πρόεδρο», ή «Obama έρχομαι να σε σκοτώσω». Παρότι πολλοί από αυτούς ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για επιπόλαια αστεία, ανηρτημένα υπό την επήρεια αλκοόλ, οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν, ότι η συχνότητα επανάληψης των απειλητικών μηνυμάτων είναι που τις ανάγκασαν να κινηθούν εναντίον των χρηστών.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση εκπροσώπου των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, το Twitter έχει γίνει για τους πράκτορες ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία ανίχνευσης απειλών. Το 2011 μάλιστα, η υπηρεσία δημιούργησε έναν ειδικό ηλεκτρονικό λογαριασμό (@SecretService account), προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να αναφέρουν οποιοδήποτε ύποπτο μήνυμα (tweet).