Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος: Νέος ιός- κίνδυνος για τους χρήστες του e-banking στην Ελλάδα

0

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Μανώλη Σφακιανάκη, 14 χρήστες στη χώρα μας δέχθηκαν μηνύματα με τον ιό που «εισβάλλει» σε τραπεζικούς λογαριασμούς (Banking Malware)

Ο κ. Σφακιανάκης χαρακτήρισε την ηλεκτρονική αλληλογραφία ως «κερκόπορτα» για τη διείσδυση ιών, αν ο χρήστης δεν προσέχει και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν είναι προστατευμένος.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος δεν αφορά τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία είναι άριστα θωρακισμένα, αλλά μόνο τους χρήστες του e-banking.
«Πρόκειται για ειδική μηχανή που αναπαράγει εκατοντάδες χιλιάδες e-mails με λογότυπα συγκεκριμένων τραπεζών ανά χώρα», εξήγησε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δίωξης, ο επίμαχος ιός, που ονομάστηκε «EMOTET», εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εγκαθίσταται στον υπολογιστή υποψήφιων θυμάτων μέσω ενός e-mail.

Το εν λόγω e-mail, ενημερώνει για δήθεν μεταφορά χρηματικού ποσού που έγινε προς τον τραπεζικό λογαριασμό του υποψήφιου θύματος και συμπεριλαμβάνει ένα link στο οποίο οι χρήστες καλούνται να μεταβούν για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για την υποτιθέμενη μεταφορά. Εάν ο χρήστης πατήσει τον σύνδεσμο, αυτομάτως αρχίζει να εγκαθίσταται το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει δυνατότητα υποκλοπής κωδικών.