Δισεκατομμύρια δολάρια από κατασχέσεις πλαστών επιταγών

0

Η διεθνής εκστρατεία εξάρθρωσης του οικονομικού εγκλήματος μέσω του διαδικτύου έχει αποφέρει περισσότερα από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία προέρχονται από κατασχέσεις πλαστών επιταγών. Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 77 συλλήψεις στην Ολλανδία, στη Νιγηρία και στον Καναδά.
Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές, οι οποίες ηγούνται της διεθνούς εκστρατείας, οι περισσότερες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος προέρχονται από χώρες της δυτικής Αφρικής.
Οι απατεώνες αποστέλλουν ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα (spam) και ζητούν βοήθεια να μεταφέρουν χρήματα από χώρες κυρίως της Αφρικής σε άλλες χώρες τα οποία προέρχονται από κληρονομιές ή ακόμα από κλοπές.
Ζητούνται στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και στη συνέχεια μια μικρή προκαταβολή για δήθεν έξοδα. Αυτός που θα ανταποκριθεί χάνει τα χρήματα του και οι απατεώνες εξαφανίζονται και δεν εντοπίζονται αφού τα στοιχεία που δίδουν είναι ψευδή.
«Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι οικονομικά υπεύθυνοι όταν πέφτουν θύματα σε τέτοιες απάτες», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καταναλωτών, Σούζαν Γκραντ σε πρόσφατο συνέδριο για το οικονομικό έγκλημα στο διαδίκτυο.
«Κλείσαμε ίντερνετ καφέ, συλλάβαμε απατεώνες και επιφέραμε ένα σημαντικό πλήγμα στη διακίνηση πλαστών επιταγών στις ΗΠΑ», τόνισε ο επικεφαλής των αμερικανικών διωκτικών αρχών, ο οποίος διευκρίνισε επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν 16 συλλήψεις στη Νιγηρία, 60 στην Ολλανδία και μία στον Καναδά.
Η Νιγηρία θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος μέσω διαδικτύου.

Σχόλια