Διχάζει πρόταση για τον περιορισμό χρήσης της ταυτοποίησης DNA δικαστικά

0

Την επιλεκτική χρήση των αποτελεσμάτων ταυτοποίησης γενετικού υλικού ζητεί ο συνήγορος καταδικασθέντος για ανθρωποκτονία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Στιβ Έβανς αιτείται τα αποτελέσματα ταυτοποίησης DNA που θα μπορούσαν να αθωώσουν τον εντολέα του σε μία Πολιτεία να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος του σε άλλη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Έβανς επεσήμανε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μιζούρι ότι ο εντολέας του Γκρέγκορι Μπόουμαν δέχθηκε να δώσει δείγμα του γενετικού του υλικού στην αστυνομία της συγκεκριμένης Πολιτείας προκειμένου να απαλλαγεί των κατηγοριών για δύο ανθρωποκτονίας αλλά δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για χρήση του δείγματος από τις αρχές που ερευνούν ανεξιχνίαστα εγκλήματα σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μιζούρι, που απέστειλε το δείγμα γενετικού υλικού στις αρχές για οποιαδήποτε χρήση χωρίς τη συναίνεση του καταδικασθέντος, πάντως, υποστηρίζει ότι έκανε το σωστό και θα το επαναλάβει αν δημιουργηθούν οι ίδιες συνθήκες.
Ο Μπόουμαν, μετά την αξιοποίηση του δείγματος γενετικού του υλικού βρέθηκε να εμπλέκεται στην σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό 17χρονης το 1977. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση καταδικάστηκε σε θάνατο και όπως υποστηρίζει ο Έβανς, το γενετικό υλικό του είναι το μόνο στοιχείο και χρησιμοποιήθηκε χωρίς τη συναίνεσή του.

Σχόλια