Δορυφορική παρακολούθηση του Σουδάν

0

Δορυφόρους χρησιμοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η εταιρεία Google Inc αλλά και μία μη κυβερνητική οργάνωση με συνιδρυτή τον ηθοποιό Τζωρτζ Κλούνεϊ, προκειμένου να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν και να λάβουν γνώση τυχόν τέλεσης εγκλημάτων πολέμου.
Το σύστημα Satellite Sentinel Project, τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη, εν όψει ενός δημοψηφίσματος, που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εμφύλιες συγκρούσεις στο αφρικανικό κράτος. Το κρίσιμο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί την 9η Ιανουαρίου με ερώτημα το αν ο λαός τίθεται υπέρ ή κατά της διαίρεσης της χώρας σε Βόρειο και Νότιο Σουδάν. “Θέλουμε να γνωρίζουν οι επίδοξοι εγκληματίες ότι παρακολουθούμε, ότι ο κόσμος παρακολουθεί”, δήλωσε ο Κλούνεϊ.
Το δορυφορικό σύστημα χρηματοδοτείται για έξι μήνες από την οργάνωση του δημοφιλούς ηθοποιού Not On Our Watch (Όχι στη Βάρδιά μας), στην οποία μετέχουν και άλλα γνωστά ονόματα του Χόλυγουντ όπως ο Ματ Ντέιμον και ο Μπραντ Πιτ.
Σκοπός της οργάνωσης είναι η συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθηθούν οι εκτοπισμένοι του Νταρφούρ, ενώ μιλώντας στο περιοδικό Time, ο Κλούνει δήλωσε ότι συνέλαβε την ιδέα πριν από τρεις μήνες, κατόπιν συνάντησης που είχε με πρόσφυγες από το Σουδάν. Ο ίδιος μάλιστα δε διστάζει να αστειευτεί αναφορικά με το έργο της οργάνωσής του αποκαλώντας τη “παπαράτσι κατά της γενοκτονίας”. Σε διαδικαστικό επίπεδο, πάντως, οι εικόνες και τα στοιχεία που θα συλλέγει ο δορυφόρος θα αναλύονται από το πρόγραμμα UNOSAT του ΟΗΕ, ενώ την έρευνα επ αυτών έχει αναλάβει η Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Σχόλια